Blazer Panterprint Kids Rood Met Mango yPmvnON80w
Actueel weer en weersverwachting voor Roerdalen en omgeving

Sf Flight Af1 100 PrmNike Khaki Mid cargo Club Aa1129 white White yY7gbf6v


Bewolking voorkomt strenge vorst

Veel weerkaarten stonden gistermiddag ingetekend met minimumtemperaturen van -10 en lager. In het grootste deel van Nederland ligt nog steeds een gesloten sneeuwdek en meteorologisch Nederland ging er vanuit, dat het boven die sneeuw vooral in het binnenland wel eens eens flink zou kunnen gaan vriezen. Niet elk weerbericht hield echter rekening met hardnekkig wolkenvelden vanuit Duitsland. Of ze hield er wel rekening mee maar ging er vanuit dat het later in de nacht alsnog zou opklaren. De weermodellen namen deze bewolking ook niet allemaal even consistent mee. Aangezien deze modellen soms maar twee keer per dag ( ‘s ochtends en ‘s avonds ) worden bijgewerkt, heb je er in situaties als gisteravond en afgelopen nacht niks aan. Ze zijn immers niet actueel genoeg.

Blik op eigen thermometer?

Steeds meer mensen beschikken tegenwoordig over een eigen weerstation. Je kan ze zowat overal kopen en in elke prijsklasse. Ze worden steeds beter en geavanceerder. Op avonden zoals gisteren zou menigeen dus verbaasd hebben gekeken omdat de temperatuur maar niet wilde dalen en dat terwijl de weerberichten weer bol stonden met teksten over strenge vorst. Zelfs rond middernacht was het nog maar -2 graden in de Roerstreek. Als je dan naar buiten had gekeken en op de satellietbeelden, dan had je gezien dat er helemaal geen opklaringen waren, maar een en al wolken. Dat verklaart meteen waarom de temperatuur maar tergend langzaam ging dalen en nooit de waarde van strenge vorst ; < -10 graden zou bereiken.

Nachtelijke afkoeling is sterk afhankelijk van bewolking en wind

Overdag wordt de aarde verwarmd door instraling van de zon. De lucht die zich boven dit aardoppervlak bevindt wordt ook door dit proces verwarmd en niet door de zon direct.
Wanneer de zon ondergaat gaat de aarde deze opgeslagen energie weer verliezen door uitstraling. Door deze uitstraling koelt het af. Als er bewolking aanwezig is ( met name lage bewolking ) bevat deze op zijn beurt ook warmte, die naar beneden wordt uitgestraald. Wanneer het bovendien ook nog waait, dan wordt de lucht op enkele tientallen meters hoogte steeds weer vermengd met afkoelende lucht van het aardoppervlak. De koude lucht daar wordt dus steeds vervangen door de warmere, gemengde lucht.

Voor een ideale afkoeling zou het volledig onbewolkt moeten zijn, windstil en zou de luchtmassa droog van aard moeten zijn en van een koud type. In 1985 kon het in Montfort onder dit soort omstandigheden afkoelen tot -20 graden, de laagste temperatuur in Montfort sinds 1976 en tot op heden niet meer bereikt.

Blazer Panterprint Kids Rood Met Mango yPmvnON80w
Blazer Panterprint Kids Rood Met Mango yPmvnON80w
SoobruinSneakers345051Herfst winter SoobruinSneakers345051Herfst Shoes Mustang Shoes SoobruinSneakers345051Herfst Mustang winter Shoes Mustang Shoes SoobruinSneakers345051Herfst Mustang winter 8Own0kXNP
Visaima Vila Strap Lichtroze Vrouw Feestjurken Kleding Dress NZ80nwkXPO